Les Biblioteques d’Osona recomanen…

Durant l’any 2024 la Xarxa de Biblioteques Municipals va demanar a les Biblioteques d’Osona algunes recomanacions per publicar a la secció Els bibliotecaris recomanen de la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Us oferim el recull dels documents proposats per les biblioteques de la nostra comarca:


Los asquerosos suposa una bonica i interessant reflexió sobre la solitud, la ben entesa, la desitjada, la cercada. A vegades falta fer un pas enrere per agafar l’impuls necessari que ens permeti afrontar canvis importants a la vida.

Sí, avui dia ens crida l’atenció, per estar fora del que és habitual, que una bona dosi de solitud senti tan bé com un passeig per la platja en ple hivern. Petits plaers de la vida, que suposen un alleujament de la nostra rutina diària, aquesta que nosaltres mateixos ens hem buscat i de la que ara som hostatges amb una potent Síndrome d’Estocolm.

Bones dosis d’humor carregat d’ironia, una excusa per baixar-nos del món, encara que només sigui durant un moment, per mirar-lo a la cara, de tu a tu. Un llenguatge ple de cultismes i un final que pot ser feliç o malenconiós, o potser és que sigui totes dues coses, o potser és que no hi hagi necessitat de catalogar-ho.

Més informació:

Recomanat per Bib. de Torelló.


Aquest llibre és una lloança al poder dels llibres i als aprenentatges que se’n deriven. Posa en valor la importància de seguir el propi camí a les nostres vides malgrat els dogmes establerts o a les dificultats que ens apareguin.
Es tracta de cinc relats que se situen a Tòquio i que giren a l’entorn d’una biblioteca de barri on tots els protagonistes acaben per deixar-se recomanar llibres per la bibliotecària, la Sra. Komachi. I és a través de l’encert d’ella en les necessitats del lector i del coneixement que els aporten les lectures que les vides dels personatges de cada una de les històries prenen nous rumbs en la direcció als seus somnis canviant-los la vida de manera contundent. 
Es tracta d’un llibre de lectura àgil, sense complicacions, però que alhora cal anar digerir a poc a poc. Aborda temes vitals, ja siguin viscuts des d’una problemàtica o bé, viscuts com a projectes futurs. Resulta fàcil identificar-se amb la situació dels protagonistes. 

Michiko Aoyama va estudiar periodisme i va ser corresponsal a Sidney. Quan va tornar al Japó  va treballar com a editora d’una revista fins que va dedicar-se a temps complet a l’escriptura. Aquesta és la seva segona novel·la i va ser finalista del Premi dels Llibreters al Japó. Està traduïda a vint-i-dos idiomes i se n’han venut més de 300.000 exemplars.

Més informació:

Recomanat per Bibliobús Guilleries


Amb l’objectiu de remoure consciències, plantejar viatges alternatius i ser model d’inspiració, aquest llibre recorre vint ciutats europees que ofereixen propostes interessants en concepte de sostenibilitat.

A partir de les boniques il·lustracions arquitectòniques de María del Busto Abriqueta ens endinsem en les diferents ciutats des del punt de vista dels valors de l’Europa del futur, marcats pels Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l’Agenda 2030: l’urbanisme i la construcció sostenibles, l’economia circular, la gestió de residus, la climatització eficient, el turisme ecològic, entre d’altres.

Així, visitarem edificis i llocs emblemàtics (com ara el Fòrum o l’Hospital de Sant Pau de Barcelona) però també establiments que respecten les tradicions locals.

En definitiva, un interessant projecte d’Ana María López Martín, amb textos de Miguel Cuesta Aguirre, que ens fa més planer el camí cap a la transició ecològica. Un camí que cada vegada és fa més evident que és el que hem de seguir.

Recomanat per Natàlia Domènech de la Biblioteca La Cooperativa de Centelles


L’autora, l’Elisenda Albertí Casas, és editora i escriptora. Ja fa anys que es dedica a investigar històries de dones que han quedat oblidades. És autora de “Dames, reines, abadesses”, “Dones de Barcelona”, del qual hi ha una nova edició ampliada publicada el 2023, “Catalanes medievals”, “Un Passeig per la moda de Barcelona”, “Compromeses”, “Decidides”, “Dones viatgeres”,  i recentment ha publicat “El paper imprescindible de les dones de l’Empordà”.

Des de temps immemorials moltes dones han exercit una mena de medicina  popular, transmesa de generació en generació per tenir cura dels fills, pares, marits, veïns… i sense distinció de cap tipus. En el llibre, l’autora, presenta una breu biografia de dones herbolàries, infermeres, llevadores, metgesses, trementinaires… També hi apareixen tres pioneres: la primera metgessa titulada de Catalunya, la primera doctora en Medicina empordanesa i la primera a incorporar-se al Col·legi de Metges de Girona.

Recomanaríem aquest llibre a tothom que estigui interessat a conèixer la vida d’algunes d’aquestes dones sàvies, la gran majoria poc reconegudes i algunes fins i tot perseguides pels coneixements que tenien tot i haver ajudat a molta gent.

Més informació:

Recomanat per Bib. Bac de Roda. Roda de Ter.


Intrigant i molt addictiva! Plena de girs sorprenents que atraparan a qui s’atreveixi a llegir-la! Alhora, però, no s’oblida de cedir un espai important al romanticisme i a la bondat dels seus personatges. Així és l’ultima novel·la de Alaitz Leceaga. 

Descriu amb molt detall com és l’ambient a Barcelona a les portes de rebre un esdeveniment d’una gran envergadura: la gran Exposició Universal del 1888. Sens dubte, aquest fet ha de posicionar la ciutat al mapamundi del món mundial, obrir-li noves possibilitats en tots els sentits. Però just en aquest moment, uns estranys i foscos esdeveniments fan trontollar-ho tot plegat, i la mèdium Mina Índigo s’hi implicarà per tal d’esclarir la veritat. Una dona molt valenta, observadora, sensitiva, calculadora, i també molt empàtica i lluitadora que arrossega la seva pròpia maleta plena de fantasmes i secrets. I no ens oblidem tampoc de l’arribada del nou patòleg forense, el doctor Ellis. 

Alaitz Leceaga (Bilbao, 1982) es va donar a conèixer el 2018 amb El bosque sabe tu nombre (Premi de la Asociación de Libreros de Vizcaya 2019), que es va convertir en una de les revelacions literàries de l’any, a més de vendre’s els drets per a l’adaptació televisiva.  Posteriorment, ha publicat  també Las hijas de la tierra i Hasta donde termina el mar (Premi de Novel·la Fernando Lara 2021).

Més informació:

Recomanat per Bibliobús Tagamanent


Sota el títol Educa el teu cervell: aprèn com funciona i com optimitzar-lo per gaudir d’una vida més plena, David Bueno ja declara la intencionalitat d’aquesta obra: entendre el funcionament d’aquest òrgan tan desconegut i fascinant per progressar i assolir les nostres metes.

L’autor comença trencant esquemes amb l’ordre convencional del llibre. En aquest cas pròleg i epíleg es capgiren per tal de sobtar el lector i fer-lo reflexionar per entendre que el nostre cervell és un òrgan plàstic, canviant i flexible i que pot créixer gràcies a l’esforç, la pràctica i l’aprenentatge continu.
A través de diversos capítols amb preguntes per reflexionar, exemples, mirades al passat, present i futur ens mostra com podem modificar els nostres hàbits i els dels nostres fills, però no de manera immediata, per aconseguir una vida plena. L’aprenentatge constant, una actitud positiva, gaudir del camí i no tan sols de l’assoliment dels objectius, buscar inspiració, fomentar la col·laboració i sobretot creure en nosaltres són algunes de les premisses a mode de resum que ens ofereix aquesta obra.

Un llibre de lectura obligada per tothom i de relectura al llarg de la nostra vida.

David Bueno, és doctor en biologia i professor i investigador de la secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria ha estat centrada en la genètica del desenvolupament i la neurociència, i la relació amb el comportament humà, especialment durant els processos d’aprenentatge al llarg de totes les fases de creixement. És autor, d’entre altres, del llibre El cervell de l’adolescent.

A les Biblioteques:

​​​​​Més informació:
​​​​​​​Pàgina web de David Bueno

Recomanat per: Biblioteca Pilarin Bayés de Vic

 


L’alimentació és un dels pilars fonamentals de  la nostra vida. En aquest llibre no només hi trobarem els ets i uts per aconseguir una alimentació més sana sinó que també ens parlarà de l’esport, el descans, el rebuig als tòxics, la salut mental i la “tribu” com un conjunt essencial per trobar l’equilibri necessari.

Aquest llibre neix del projecte Etselquemenges de la Núria Coll on ella i tot un conjunt de professionals entre els que hi trobem metges, psicòlegs, nutricionistes, cuiners, fisioterapeutes i un llarg etcètera, ens proporcionaran la informació per adquirir nous hàbits i així millorar la nostra salut d’una manera relaxada i sense pressions.
Amb un extens capítol anomenat “la roda de la vida sana” ens parla de l’alimentació com a pilar fonamental de la vida amb especial èmfasi a les verdures, maneres de cocció i a la varietat. Aquí trobarem també un capítol sobre tòxics en l’alimentació però també en productes i estris de cuina; el descans i la seva importància enfront a l’insomni; la gestió emocional per reduir l’estrès, un dels grans mals de la nostra societat actual; l’esport físic per combatre el sedentarisme; i la tribu la xarxa de suport que necessitem tots.

Un llibre concebut perquè ens replantegem diversos aspectes de la nostra vida i que ens dona eines i consells per assolir i millorar l’alimentació, la salut i la vida.

A les Biblioteques:
– Aliments
– Dieta
– Nutrició

Més informació:
– Entrevista a Núria Coll al programa Col·lapse de Tv3
– Vida saludable al Canal Salut

Recomanat per: Ariadna Esmarats. Biblioteca Pilarin Bayés de Vic


Neal Shusterman és un reconegut autor de literatura juvenil que ha publicat, entre altres, la trilogia El arco de la guadaña. A Everlost explora el tema dels llimbs i de la transcendència des d’una perspectiva molt imaginativa.

La història ens parla de Nick i Allie, dos adolescents que moren en un accident de cotxe i queden atrapats a Everlost, un estrany lloc entre la vida i la mort on tot s’oblida, fins i tot els seus noms i qui són. Però es neguen a quedar-se allà eternament i decideixen anar a la recerca de respostes.

A través d’una trama plena d’aventures, Shusterman planteja preguntes metafísiques sobre la mortalitat amb un estil entretingut i reflexiu. Més enllà del tema de la mort, convida a gaudir del viatge de la vida i és una invitació a valorar cada moment.

Es tracta d’una lectura amb missatge que agradarà als fans de l’autor i a qui busqui una història fantàstica i inspiradora. 

Everlost és la primera part de la trilogia del mateix nom.

Més informació:

Recomanat per Ester Vivó. Bib. La Cooperativa. Centelles


Aquest mestre de la novel.la negra, torna apostar per la novel.la històrica i d’ aventures. Després de la trilogia de l’Europa d’entreguerres, amb el “Gran Món” enceta un nou cicle històric sobre “Els anys gloriosos”
En aquesta ocasió ens transporta a l’any 1948 a  l’època colonial de la Indoxina francesa.  El llibre narra les diferents històries vitals dels fills de la família  Pelletier, a cavall entre Beirut, Indoxina i Paris,  històries  que s’entrellacen i s’alternen.

Tot i això, el llibre no està exempt dels ingredients característics dels seus llibres  anteriors (agilitat narrativa, girs de guió inesperats, sarcasme  però sobretot  destaca pel retrat psicològic que fa  dels personatges. 
A la novel.la hi trobarem de tot:  una saga familiar plena de secrets morbosos, assassinats per descobrir, corrupció, transaccions il·legals, amors i ambicions…tot en una novel.la extensa però absorbent.

Més informació:

Recomanat per Montse Fàbregas. Bibliobús Puigdon


La Malnada és l’òpera prima de l’escriptora Beatrice Salvioni (Monza, 1995) publicada el 2023 per Edicions del Periscopi amb traducció de Pau Vidal.  Salvioni és graduada en Filologia moderna.  El 2021 guanyà el Premi Calvino de contes i el Premi Raduga que promou l’obra de joves escriptors russos i italians sensibles als valors humanístics i amb responsabilitat social, trets que sens dubte trobem a l’esplèndida obra La Malnada. 
Itàlia, 1936. Francesca i Maddalena són dues nenes adolescents d’entorn social ben diferent que estableixen una amistat tan sòlida que podrà molt més que l’opressió social en què viuen, la sororitat les farà fortes. Francesca és la veu d’aquesta història que reivindica la desobediència en una Itàlia dominada pel feixisme de Mussolini. Aquestes dones són l’esperança del futur que hauria d’arribar.

Si Francesca és anomenada la “Malnada” de manera implícita s’hi amaga prejudici, possiblement perquè és un esperit lliure i indomable i a la Itàlia dels anys 30 no es podien permetre comportaments que trenquessin l’ordre establert. Aquesta actitud insubmisa és un espai de llibertat individual davant les injustícies socials, llavors i ara.
Text amb bon ritme, amb un llenguatge precís, que ens atrapa des de les primeres pàgines i preciós perquè malgrat la duresa del tema hi ha la dolçor que proporciona una amistat sense fissures.

Més informació:

Recomanat per Gemma Surribas. Bib. Torelló.


La Lula Ann neix en una família de persones negres mulates. El seu color de pell és massa negre per uns pares que intenten amagar la seva condició. El pare en veure-la, abandona la família, i la mare, no li mostra cap mena d’afecte, fins i tot no deixa que li digui mare, si no “Sweetness”. La Lula Ann creix en aquest entorn, sota una educació molt estricta, i quan es fa gran decideix canviar-se el nom per Bride i exhibeix la seva negror de forma explícita, ressaltant-la amb vestits blancs impol·luts. És una persona amb un gran èxit laboral. Després de trencar amb el seu promès tot comença a esfondrar-se. L’ataquen pel carrer, ha d’anar a l’hospital i tot plegat fa que hagi de deixar la feina per un temps. Els traumes de la infància sobreïxen i trasbalsen una vida aparentment controlada i d’èxit. La vida, però, retorna a l’inici, en un bucle infinit.

Toni Morrison ens endinsa en la societat afroamericana des de dins, fent surar els tabús i complexes d’una societat marcada per la dominació blanca. Ens posa davant d’una situació familiar duríssima i ens interroga sobre la necessitat de donar amor als fills. L’absència d’estima pot marcar la vida i en algun moment o altre ressorgeix. 

Una gran novel·la que ens mostra una mirada diferent sobre el racisme, sobretot perquè es dona dins de la mateixa raça, i una gran lliçó literària que desgrana les emocions humanes, fins i tot les més dures. 
Excepcional!

Més informació:

Recomanat per Bib. Municipal de Manlleu BBVA


Octavia Butler (1947 – 2006) fou una destacada escriptora afroamericana de ciència-ficció feminista. Va rebre nombrosos guardons durant la seva carrera literària, com els premis Hugo i Nebula i el 1995 es va convertir en la primera escriptora de ciència-ficció a rebre la prestigiosa Beca de la Fundació MacArthur. El 1993 va publicar La paràbola del sembrador, una novel·la de distòpia i assaig que ens situa en un 2024 post-apocalíptic.
La història és narrada en primera persona per la protagonista, la jove Lauren Olamina, que amb només setze anys, ha de lluitar per sobreviure en un món cada cop amb menys recursos. Des del primer moment veiem com és de dura la seva vida, fins i tot estant en una petita comunitat envoltada de murs i amb cultius. Tota la comunitat, però, viu arrelada en falses esperances de tornar als temps antics.
Ella és l’única que sembla adonar-se’n des d’un primer moment i va prenent consciència de la gravetat de l’esdevenir i la fragilitat del seu estil de vida. I encara que intenta convèncer la comunitat que s’han de preparar per a l’inevitable desastre, ningú no li fa cas.
El món que ens presenta La paràbola del sembrador és víctima d’un brutal canvi climàtic, en què les sequeres són tan grans que plou poques vegades cada any. L’aigua costa més que la benzina, els incendis a barris i ciutats són constants i les persones sempre van armades.

La paràbola del sembrador té un caràcter religiós i filosòfic molt marcat. Lauren s’ha criat amb un pare que oficia a una església baptista. No obstant, ella no creu en aquest Déu i tractarà de trobar el seu veritable Déu, un que encaixi en la societat que viu.

En definitiva, La paràbola del sembrador és una novel·la distòpica amb un missatge d’esperança, que ens planteja una reflexió sobre els aspectes més sòrdids que la nostra societat podria assolir. És una mirada cap al nostre interior, cap a l’acceptació del canvi i cap a aprendre a modelar-lo per adaptar-nos.

Més informació:

Recomanat per Bib. Torelló


Paraules gruixudes aptes per a tothom, això és el que conté aquest llibre… però t’atreveixes a obrir-lo? Per posar només alguns exemples: hi trobaràs pesones panxacontentes, però no pas panxes contentes. També hi trobaràs lluços, però no pas dels que neden. 

Si ets un amant de les paraules i t’agrada jugar amb el seu significat amagat, no ho dubtis, aquest és el teu llibre: “Paraules gruixudes (aptes) per a tothom”.

Escrit per Joan de Déu Prats, autor de nombrosos llibres infantils, i amb unes il·lustracions molt divertides de Jaume Bosch.

T’ho passaràs genial descobrint aquestes divertides paraules, i si a sobre en fas servir alguna quan parlis amb el pare, la germana, la professora el tiet… segur que deixaràs a tothom bocabadat!

Adequat d’11 a 12 anys.

Recomanat per Assumpta Molist del Bibliobús Tagamanent


Pis per a dos és una novel·la de gènere romàntic “New *Adult” amb un toc diferent, original i fresc.
Els protagonistes es veuen embolicats en una situació de compartir pis, i fins i tot, compartir el llit. La Tiffy acaba de sortir d’una relació i es troba vivint encara en el pis del seu ex-xicot, mentre en Leon viu sol i necessita una companya de pis per solucionar la seva economia. La condició de compartir pis és tenir uns horaris i d’aquesta manera no veure’s. La Tiffy treballa de dia en una oficina mentre que en Leon treballa de nits en un hospital. Tot i no haver-se vist mai, els dos protagonistes començaran a comunicar-se mitjançant post-it deixant la casa farcida d’ells, creant un vincle d’amistat a través.

Una novel·la de caràcter divertit i original. On l’autora mostrarà una problemàtica del moment, el lloguer d’un habitatge. Com sobreviuré a buscar pis i no morir en l’intent.

Més informació:

Recomanat per Aroa Vela. Bib. L’Esqueller. Sant Pere de Torelló


Lluny de representar una figura clau en la música d’autor mallorquina Roger Pistola ha demostrat des dels seus inicis (als anys 2013-2014) que aspirava a molt més i, disc rere disc, ja el podem situar al centre dels músics amb més talent dels Països Catalans.  

En el marc de la dinàmica d’àlbums més o menys lineal, els dos darrers treballs, Jutipiris (2022) i Quart creixent (2020), són un pas endavant evident per no caure en el conformisme creatiu. 

Centrant-nos en Quart creixent, aquesta obra excel·lent representa un trajecte vital, intimista i que dibuixa una explosió de sentiments sense caure en l’autoflagel·lació fàcil. Ell mateix ha gravat gairebé tots els instruments amb petites col·laboracions d’Esteve Huguet, Llorenç Barceló, Neus Tamayo i Sinéad Cormican. Els onze temes de l’àlbum han estat escrits, compostos, produïts i enregistrats per ell mateix, sens dubte una essència que es nota en la cura de les composicions. 

El disc és un autèntic esclat dels sentits. Des del primer tema, una cançó molt directa i carregada de força que ens presenta un disc carregat d’intensitat, una cançó que acaba amb una festa pagana de sintetitzadors que arriben a ser hipnòtics. Des del power-pop del segon tema “Poderosa Afrodita” al pop eficient d’“Estimar no és suficient” estem sempre acompanyats i ben lligats a una muntanya russa de talent i intensitats com ho demostra “La mare de la ciència”, una clicada d’ull al funk amb un riff portentós que progressa de nou sense adonar-nos-en cap al seu camí més pop ambiental, sempre acompanyats de guitarres punxants però dolces alhora. Sítars, orientalisme sonor, violins i sintetitzadors encaixen perfectament i subtilment en les composicions melòdiques amb els típics instruments del rock. Per moments recorden a Fountains Of Wayne, Posies, The Beatles, Nada Surf, Weezer, R.E.M. o grans noms propis com Jeff Bucley (sense necessitat de fer virtuosismes amb la veu) el nostrat Adrià Puntí o, salvant les distàncies, Xarim Aresté. “Vivida meva”, potser la millor cançó del disc (de la qual no farem espòiler), i la resta de temacles són un viatge amb un ventall ampli que empasta a la perfecció i finalitza acompanyat de cordes, com volent tocar el folk amb la punta dels dits. En definitiva, pop intimista amb rock despreocupat i subtils viatges orientals psicodèlics que en cap moment abandonen la flaire mediterrània. Per treure’s el barret i posar-li cinc estrelles.

Més informació:

Recomanat per Bib. Pilarín Bayés. Vic.


La soledat no desitjada és un fenomen que cada vegada s’estén més en la nostra societat. S’estima que a Europa més de 30 milions de persones asseguren sentir-se soles, i una de cada quatre admet patir soledat no desitjada. Una realitat que no entén d’edats ni condicions socials.

El llibre Les soledats: reflexions, causes i efectes, editat pel Consell Assessor Científic contra la Soledat de l’Ajuntament de Barcelona, neix de la voluntat política de fer front a aquest fenomen. La societat actual, una societat més líquida sense rols establerts, les noves tecnologies que ens permeten altres formes de relacionar-nos i l’augment de l’esperança de vida gràcies als avenços mèdics han donat ales a un fenomen que s’estén i preocupa cada dia més.

Tenim al davant un conjunt d’articles d’experts en diverses matèries reflexionant sobre la soledat no desitjada des de diferents àmbits per tal d’obtenir una visió el més detallada possible i plural d’aquest fenomen. Un llibre estructurat en quatre parts molt diferenciades on aborden què és la soledat, com s’expressa en les diferents etapes de la vida, quins són els detonants de perquè ens sentim sols i finalment projecta una mirada de futur.


Un llibre de lectura per capítols que ens farà entendre què és la soledat no desitjada i alhora ens proporcionarà eines de com evitar-la o afrontar-la. Per sort, tal com ens diu la campanya impulsada per Sant Joan de Deu Solidaritat per aquesta causa, la soledat no desitjada és evitable i reversible.

A les Biblioteques:
Solitud

Més informació:
Sant Joan de Deu Solidaritat. Campanya trenca la soledat 
Contingut publicat a la Biblioteca Virtual

Recomanat per: Biblioteca Pilarin Bayés de Vic


Aquest llibre neix de l’experiència vital de la Mireia Serra en ser mare. Moltes vegades es generen unes expectatives en la maternitat que si no es compleixen ens frustren i és difícil superar aquesta adversitat. En aquest cas, la lactància que va tenir amb el seu primer fill no va ser la desitjada i l’espiral de sentiments contradictoris la va empènyer, en plena pandèmia, a fer una crida a les mares lactants perquè expliquessin les seves vivències.
La primera llavor del llibre naixia sota el hastag #totesleslactànciesmolen a les xarxes socials engegada per la mateixa Mireia i que més endavant es convertiria en una trentena d’entrevistes que conformen aquest llibre escrit conjuntament amb la Saioa Baleztena.
Les trenta entrevistes que han realitzat estan repartides en 10 capítols on s’enumeren les diferents lactàncies que ens podem trobar acompanyades de casos pràctics i de recursos informatius escrits per quinze expertes en el tema per acompanyar la lactància escollida.
Del pròleg fet per l’assessora en lactància Alba Padró en traiem una màxima que ens resumeix l’essència del llibre: “cada lactància és diferent, és un tresor per ella mateixa i, sigui com sigui, és vàlida”.

Tenim davant un llibre en pro de la diversitat i la llibertat d’alletament, un altaveu per difondre totes les tipologies de lactàncies i validar-les. Un cant a la sororitat, a l’empoderament i d’acompanyament per a totes les mares lactants, les que ho han sigut i/o ho seran. 

Mireia Serra és assessora de lactància, mare, feminista i activista. Publicista i comunicadora de professió combina aquesta activitat amb l’acompanyament a les lactàncies i la coordinació del centre de maternitat Blank2. 
Saioa Baleztena és periodista i consultora de maternitats i violència obstètrica. Col·labora en diversos mitjans de comunicació per tal de visibilitzar els aspectes més silenciats de la maternitat i la criança.

A les Biblioteques:
Lactància

Més informació:
Pàgina web de l’autora Saioa Baleztena
Blog de Lactapp sobre lactància

Recomanat per: Ariadna Esmarats. Biblioteca Pilarin Bayés de Vic


“La utilidad de lo inútil”, de Nuccio Ordine, qui fou professor de Literatura Italiana a la Universitat de Calàbria i un especialista en el Renaixement i Giordano Bruno, és un llibre de dimensions petites que condensa, com la poesia, la bellesa i el pensament. 

Llegir el manifest de Nuccio Ordine és reflexionar sobre la filosofia, la literatura, la música, la pintura, la història, l’art, el teatre… Un llibre que ens avantposa davant la vida, i que mostra quan de necessari és no malgastar-la, i quan de necessari és allunyar les pors i les preocupacions.

Nuccio Ordine, en aquest llibre, editat per Acantilado, fa una defensa dels sabers “inútils”, que molt sovint són els que donen sentit a la vida. Advoca per les disciplines humanístiques i culturals, fonamentals per cultivar el pensament lliure i creatiu, en un món obsessionat amb la utilitat immediata, l’eficiència i el pragmatisme.

Una reivindicació de l’estima i la passió, del coneixement desinteressat i la contemplació artística, de gaudir del camí, caminant. “La utilidad de lo inútil” ens convida a reflexionar sobre el propòsit més profund de l’educació i la cultura per construir una societat més lliure i justa.

Més informació:

Recomanat per Bib. Caterina Figueras. Tona


Una vil·la a Florència de l’autor anglès William Somerset Maugham fou publicada al 1941 i actualment a través de l’editorial Viena, s’ha reeditat dins la col·lecció Petits Plaers.

Aquesta petita i alhora gran novel·la està ambienta a l’època d’entreguerres i ens explica la vida de Mary Panton, una viuda jove que per recuperar-se de la pèrdua del seu marit i amb gran dificultats econòmiques  decideix passar una llarga temporada a una casa d’uns amics a Florència. A punt per decidir casar-se amb un Edgar Swift, un amic del seu pare, en unes de les festes de l’alta societat que assisteix  coneix en  Rowle Flint, un home ric amb fama de ser un vividor. Un fet inesperat farà que els seus plans de vida plàcida que havia planejat es converteixin en tot el contrari.

Tal com diu la col·lecció, aqueta obra és un petita plaer llegir-la. Comença amb un caire romàntic i a la meitat de la novel·la ens sorprèn amb un gir inesperat amb caire policíac que no deixa indiferent al lector.

Més informació:

Recomanat per Bib. Marquès de Remisa. Sant Hipòlit de Voltregà.

ETIQUETES: Biblioteca virtual, Biblioteques d'Osona, Els bibliotecaris recomanen, Les biblioteques d'Osona recomanen, Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, XBM