Club de lectura Dones i literatura: El camí de les aigües de Carme Martí
18 de setembre de 2020
A la trobada del Club de lectura Dones i literatura del mes d’octubre comentarem el llibre El camí de les aigües de Carme Martí.
Un cant a la cuina feta amb amor i un deliciós homenatge a les àvies treballadores que mai no es van deixar vèncer per les adversitats del seu temps. Recepta a recepta, vivència a vivència, El Camí de les Aigües ens proposa un viatge carregat d’olors i de sabors a les nostres arrels, a la nostra infantesa. Una novel·la memorable que ens descobreix la vida de la cuinera Maria Badia al llarg del segle XX a partir de la mirada de la Laura en l’actualitat.
A les acaballes de la seva vida, la Maria Badia observa la cuina i seu a taula. Vol trobar la manera d’explicar tot el que ha viscut: les criatures que ha cuidat, les cases on ha cuinat, l’amor i el desamor, l’amistat, la família, la guerra, la seva passió pels fogons. Quan troba un quadern pensat per apuntar-hi receptes, se li il·lumina la mirada: seran els plats que ha cuinat els que ordenaran els seus records.
La Laura, en canvi, viu en l’obscuritat d’una lluita desesperada que fa massa que dura. Vol recuperar el control emocional mitjançant l’escriptura, però només troba un cert refugi en les converses amb un jove veí i en les visites a la seva àvia. Li llegeix en veu alta un llibre sobre la vida d’una cuinera de l’Espluga de Francolí. L’àvia escolta i no diu res: hi ha alguna cosa en aquesta història, però, que la remou ben endins.
(De la contraportada del llibre)
Carme Martí (Montblanc 1972 – ) és llicenciada en Filologia Catalana i treballa al Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. Va debutar en el món literari amb Un cel de plom, una biografia novel·lada de Neus Català, supervivent catalana del camp d’extermini nazi de Ravenbrück, de la qual va vendre més de 20.000 exemplars i se’n va fer una adaptació teatral.
Amb El camí de les aigües l’autora ressegueix la història del segle XX a casa nostra a través de la vida de la seva àvia Maria Badia que, com moltes joves de l’època, va treballar de mainadera i de minyona, en el seu cas en una casa benestant de Reus i més endavant a Barcelona on va tenir l’oportunitat d’aprendre cuina de la mà del mestre Rondissoni que va ser cuiner al Cercle del Liceu, a l’Hotel Majèstic i al Casino de l’Arrabassada i va impartir classes de cuina a l’Institut de Cultura i Biblioteca popular de la Dona, entitat vinculada a la Mancomunitat de Catalunya on assistien mestresses de casa benestants i en alguns casos el seu servei domèstic per aprendre les seves receptes, una fusió de cuina francesa, italiana i catalana que va esdevenir tradicional a casa nostra amb plats tan clàssics com els canelons. Aquesta vida es va acabar amb l’esclat de la Guerra Civil i la duríssima postguerra que també viurem en el llibre de Carme Martí a través dels ulls de la seva àvia.
Per saber-ne més: Francesc Ginebreda. L’escriptura a foc lent de Carme Martí a Núvol El Digital de Cultura.
Les sessions del club de lectura Dones i literatura són conduïdes per Rosa M. Rubio Gutiérrez.
Les persones interessades en participar en aquest club de lectura ja poden recollir el llibre a la Biblioteca Joan Triadú de Vic.
La trobada del Club de lectura Dones i literatura es farà:
Dijous, 8 d’octubre de 2020 a les 18:30 h. al CCVIC Plaça d’Osona (Plaça d’Osona, 3 Baixos. Vic).*
*Activitat sotmesa a les condicions de seguretat i higiene necessàries a causa de la pandèmia de Covid-19. En cas de no ser possible fer-la presencialment es farà de manera virtual a través de l’aplicació Jitsi Meet.