Logo Biblioteca Humana

Primera edició: dissabte 5 d’octubre de 2024

 QUÈ ÉS LA BIBLIOTECA HUMANA DE VIC?

 

La Biblioteca Humana és una iniciativa nascuda a Dinamarca l’any 2000. A dia d’avui, s’ha estès a més de 80 països d’arreu del món i a sis continents. La BH té per objectiu contribuir a millorar la tolerància i la comprensió entre persones.

En una Biblioteca Humana es creen espais segurs per al diàleg on es pot parlar obertament sobre temes tabús entre persones molt diferents que potser no haurien tingut mai l’oportunitat de compartir una conversa.

Es basa en la idea que tots tenim prejudicis i que tots jutgem. D’aquí, el lema Unjudge someone, que es podria traduir literalment com “desjutja algú, perquè el prejudicis els tenim interioritzats i s’han de trencar.

El funcionament és senzill: una conversa personal i honesta entre un Llibre i un grup reduït de Lectors per descobrir què hi ha darrera una etiqueta, que la societat ha penjat a algunes persones per alguna circumstància de la vida (malaltia, aspecte, sexualitat, procedència, religió…) .

 

A Vic, la primera edició de la Biblioteca Humana ha tingut lloc el dissabte 5 d’octubre al matí, coincidint amb el segon aniversari de la Biblioteca Pilarin Bayés. 

La Biblioteca Humana de Vic és i continuarà essent possible gràcies a la col·laboració de les diverses àrees de l’Ajuntament de Vic i la implicació d’entitats i associacions socials, esportives, culturals, de salut… de la ciutat i de la comarca. 

 

“No jutgis un llibre per la seva coberta” 

  • Què haig de fer el dia de l’activitat?
  • – Arribar 15 minuts abans de l’hora escollida a la inscripció. Si s’arriba passada l’hora en punt, es perdrà la plaça.

– Deixar fora qualsevol prejudici o estereotip i restar obert de ment.
– Dirigir-se a la taula d’inscripcions i esperar indicacions de les persones organitzadores de l’esdeveniment que distribuiran aleatòriament les lectures. 
– Un cop comenci el relat, escoltar activament i amb respecte el llibre.
– Podeu preguntar un cop finalitzat el relat, tot i així, el llibre té el dret a no respondre, i els lectors i lectores també. 
– Un cop finalitzada la lectura, marxa tranquil·lament seguint les indicacions del personal.
– Podreu deixar-nos les vostres reflexions i sentiments al mur de les emocions que hi haurà al vestíbul. 

  •  

  • QUI ÉS QUI A LA BIBLIOTECA HUMANA?
 

Llibre: persones de mentalitat oberta que han superat adversitats o que han sofert algun tipus de discriminació o desavantatge per pertànyer a determinats grups socials; i que volen compartir la seva història de vida per generar coneixement i reflexió.

Lector/a: qualsevol persona que vulgui llegir els Llibres a través de l’escolta, el diàleg i el respecte.

Bibliotecari/a: personal de la Biblioteca, d’entitats i associacions o persones voluntàries que fan funcionar la Biblioteca Humana, acompanyant els Llibres o guiant els lectors i lectores.

NORMES DE LA BIBLIOTECA HUMANA:

    1. Llibres i lectors tenen dret a ser tractats amb respecte.

    2. Llibres i lectors tenen dret a fer qualsevol pregunta.

    3. Llibres i lectors tenen dret a no respondre una pregunta si no ho volen fer.

    4. Llibres i lectors tenen dret a acabar la conversa quan un d’ells ho desitgi.

    5. Els lectors no tenen dret a endur-se el llibre fora de l’esdeveniment.

    6. Els lectors no tenen dret a prendre notes ni a fer fotos ni vídeos.

    7. Els nostres llibres estan en perfectes condicions físiques i mentals i han de ser tornats en les mateixes en què van ser reservats.

    8. No es permeten conductes ofensives ni faltes de respecte. Qualsevol indici d’aquest tipus de comportaments suposarà l’expulsió de l’esdeveniment.

Catàleg Biblioteca Humana
Lectura Biblioteca Humana


L’ORIGEN DE LA BIBLIOTECA HUMANA:

Human Library® o “Menneskebiblioteket”, com s’anomena en danès, va ser creada a Copenhaguen a la primavera de 2000 per Ronni Abergel, el seu germà Dany i els seus col·legues Asma Mouna i Christoffer Erichsen.

L’esdeveniment original va estar obert vuit hores al dia durant quatre dies seguits i va comptar amb més de cinquanta títols diferents i més d’un miler de lectors. L’àmplia selecció de llibres va oferir als lectors una gran varietat d’oportunitats per desafiar els seus estereotips i prejudicis.

Actualment, la Biblioteca Humana és present a a sis continents a través de biblioteques, museus, festivals, congressos, escoles, universitats, al sector privat i, fins i tot, en esdeveniments virtuals. 

 

Núvol etiquetes Biblioteca Humana