ACOLLIDA
El fill de na Josefina Marrugat
Fa 20 anys que vaig arribar a Catalunya i la Mama em va acollir. Parlo perfectament el català. Porto dotze anys treballant a la mateixa empresa, soc el més veterà i he fet la formació de molts dels meus companys, però no he tingut la possibilitat de promocionar-me a l’empresa.
També col·laboro amb l’ajuntament en una activitat important per la ciutat que no es pot fer pública…
Consulteu a continuació la bibliografia per complementar aquesta lectura:
L’Alpha viu sol a Abidjan, Costa d’Ivori, des que la seva esposa i fill van marxar sense visat cap a l’estació de París Nord. L’Alpha decideix deixar-ho tot per trobar-los, ja que la incertesa pel que pugui passar sempre serà millor que quedar-se allà. Ni els traficants de persones deshonestos ni els camins pel desert, els camps de refugiats o les barcasses sobrecarregades faran desistir a l’Alpha de seguir el seu camí cap a París Nord.
Aquest llibre àlbum sense paraules narra amb imatges d’extraordinària força el viatge d’un grup d’animals que deixen enrere un bosc nocturn mancat de fulles. És la història d’una gran i única migració, un viatge en què se sacrifiquen coses, es deixen enrere éssers estimats, s’han de passar fronteres…
Aquesta història comença així: «Soc a Europa, però jo no volia venir a Europa». Ibrahima Balde va néixer a Guinea, però va haver de marxar de casa seva per anar a buscar el seu germà petit. El seu germanet. Ell no anava perseguint cap somni. Ho va deixar tot enrere per trobar la persona que més estimava.
A tothom li preocupa el tema de la immigració, però a ningú li interessa”. Aquesta sembla ser la màxima en un país que, en un obrir i tancar d’ulls, ha passat de ser d’emigrants a receptor d’immigració. Aquest llibre es centra en la immigració africana que arriba en patera i cayuco, però també en el nostre propi passat. Una recol·lecció minuciosa de quasi tres-cents testimonis intenten posar llum sobre un procés complex i carregat de prejudicis.
Els reportatges, viatges i records, fruit de cinc anys de feina, serveixen a l’autor per a oferir un panorama de la immigració com a part d’un moviment mundial que s’accentua amb la globalització i la creixent desigualtat entre territoris. Explica les odissees de cinc persones, els testimonis de les quals reflecteixen els periples de tantes d’altres al món.
Un dia, després d’anys de fer l’ofici de pescador, Patrick Ejosa Lambal decideix provar sort com a clandestí i embarcar-se cap a Europa. Gràcies a la seva experiència és contractat com a membre de la tripulació d’una piragua i, per tant, viu de primera mà totes les etapes de la travessia, des de la preparació de l’embarcació fins a l’arribada a les Canàries, passant per la compra de carburant i d’aliments, la recerca de clients, els rituals per protegir-se de les penúries del viatge i les enormes trifulgues de passatgers i tripulants a alta mar. Patrick farà tres vegades el mateix viatge, en què patirà accidents, detencions i conviurà amb la mort a mar obert.