SOBREVIURE

En caiguda lliure vaig decidir viure


De molt jove, vaig decidir anar a fer muntanya. Fins llavors era jugadora de bàsquet i competia a la Copa Catalunya. Estava molt forta perquè entrenàvem molt. Vaig conèixer un noi que em va apropar al muntanyisme i vaig deixar el bàsquet per dedicar-m’hi plenament. Un dia, a la Pica d’Estats, vaig caure des del cim per la cara nord. Estar caient sabent que no hi ha aturada, que és el buit, és mentalment colpidor. Veure com sobrevius, miraculós.


Consulteu a continuació la bibliografia per complementar aquesta lectura: 

Es tracta d’una petita obra, un relat breu ordenat en deu capítols d’entre dues i cinc pàgines cadascun, amb un subtítol que des de la portada ens descriu el contingut: Xerrant amb les meves gosses després d’un accident de muntanya.

Amb un estil senzill i precís plasma els pensaments sobre la seva vida i l’afecció per l’escalada, únic fil narratiu de l’opuscle. Diu: “seguretat i risc, dues de les necessitats essencials de l’ànima…”. Anteposa la vida curta i activa a la llarga i avorrida, i aprofita els paràgrafs per il·lustrar al lector sobre mots propis de l’activitat esportiva que practica.

Hi trobem pensaments diversos, divagacions entrellaçades i a voltes deixades al seu albir, sense finalitat aparent. Constitueix un bell exemple de literatura de l’esport que en tot moment revela la professió del qui escriu.

El setembre del 2012 un accident a la muntanya del Manaslu (8.163 m), al Nepal, va colpir el món de l’alpinisme. Hi van perdre la vida 11 muntanyencs i més de 30 en van resultar ferits. Entre els alpinistes morts hi havia autèntics referents internacionals de l’alta muntanya i també un català, Martí Gasull i Roig, un conegut activista i lluitador en favor de la llengua i cultura catalanes.

20 Life, Albert Segura ens reuneix en la seva fascinant història de 20 anècdotes sobre com podríem haver perdut la vida durant els nostres viatges cap als més grans del món i on expliquem com superar els moments difícils en què la vida ens desafia.

El 3 d’octubre de l’any 2005 em vaig llevar al camp III del Cho Oyu, dins una tenda plantada a 7.550 metres sobre el nivell del mar. Havia estat unes 48 hores a aquesta alçada, o més amunt, i el meu cos se’n ressentia. Encara m’esperava un dia difícil, llarg i cansat, en què havia de retornar al camp base.

 

Formava part de la primera expedició vilanovina a un cim de més de 8.000 metres que havíem organitzat amb motiu del 50è aniversari de l’Agrupació Excursionista Talaia. Havíem escollit el Cho Oyu, una muntanya de l’Himàlaia, que amb els seus 8.201 metres és la sisena més alta de la Terra.

Prevenció de riscos i socors a la muntanya: Manual pràctic: 5 (Manuals de  muntanya) : Tàrrech i Borràs, Montserrat, Borràs i Farran, Neus, Pastor i  Amorós, M. Teresa, Sanjuan Castillo, Ángeles: Amazon.es:

La natura és molt seductora i ens atrapa en reptes engrescadors. Tot i ser prudents, podem emmalaltir, patir accidents o haver d’ajudar a algú. En aquests casos sorgeixen dubtes i preguntes. Aquest llibre intenta donar algunes respostes per prevenir riscos en les activitats de muntanya, i ensenya a actuar correctament i amb seguretat en situacions d’emergència. Recull de manera esquemàtica una sèrie de coneixements bàsics de socors i primers auxilis, pràctics i aplicables amb els mínims recursos possibles.