Vic dona veu a la literatura africana amb el programa cultural Veus d’Àfrica

Del 15 d’abril al 18 de maig, la ciutat acull exposicions, tallers, recitals i taules rodones per donar visibilitat a la riquesa cultural i lingüística del continent africà.

L’Ajuntament de Vic impulsa aquest mes d’abril i maig el programa cultural Veus d’Àfrica. Un viatge a través de la literatura africana, una proposta que té com a objectiu principal donar a conèixer autors i autores d’origen africà i, alhora, posar en valor la diversitat cultural i lingüística del continent.

L’eix central de la programació és l’exposició Escriptors Africans, elaborada pel Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), que es podrà visitar del 15 d’abril al 18 de maig al Centre Cultural Joan Triadú. A partir d’aquesta mostra, la ciutat desplegarà una programació rica i variada d’activitats literàries, culturals i reflexives, organitzades amb la col·laboració de persones, entitats, editorials i llibreries locals.

El programa s’iniciarà amb una visita guiada a l’exposició a càrrec de Pere Comellas (GELA), seguida de la projecció de la pel·lícula Petit Pays, basada en la novel·la de Gaël Faye, al Cineclub Vic. Altres activitats destacades inclouen el recital poètic de Fàtima Shaheb —a partir del seu llibre Mares Migrants, publicat per la nova editorial independent Jande— i una sessió de contes africans musicats en llengües originals, a càrrec de Firmin Dusabe, Uma Alcaide i Chadia Rammou, organitzada des de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

La programació també inclou espais de reflexió com la taula rodona sobre veus africanes en llengua catalana, amb la participació de l’escriptora Ennatu Domingo, l’escriptor Amadou Bocar Sam i la vigatana Sara Touri El Mansouri, en el marc del Pla d’acció per la llengua de Vic, així com una conversa per desmuntar estereotips sobre el continent, a partir del llibre Com escriure sobre Àfrica de Binyavanga Wainaina, amb Joan Arumí, Firmin Dusabe i Miriam El Mouhadab.

Les biblioteques i llibreries de la ciutat també se sumen a la iniciativa amb una sèrie de clubs de lectura i amb punts d’informació bibliogràfica sobre literatura africana. La Biblioteca Pilarin Bayés, la del campus UVic-UCC, i llibreries com Muntanya de Llibres, Llibreria Mater, Cooperativa Abacus i Foster & Wallace oferiran una àmplia selecció d’obres d’autors i autores africans fins al 30 de maig. A més a més, la Biblioteca Pilarin Bayés ha organitzat un club de lectura monogràfic dedicat al llibre Una carta molt llarga de Mariama Bâ.

Com a part de l’oferta formativa, es faran tallers als Centres Cívics de la ciutat sobre noves narratives africanes i cuina africana, aquest últim en col·laboració amb l’entitat Far Gàmbia. El programa es clourà amb una mostra cultural i festiva liderada per diverses comunitats africanes de la ciutat.

Amb aquesta iniciativa, Vic reafirma el seu compromís amb la interculturalitat, la inclusió i la promoció de la diversitat literària. El programa Veus d’Àfrica vol esdevenir un espai per escoltar, comprendre i compartir històries que travessen fronteres i enriqueixen la societat.

La programació completa es pot consultar en aquest enllaç.

ETIQUETES: Escriptors africans, Fàtima Shaheb, Gaël Faye, Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), Mares migrants, Petit pays, Veus d'Àfrica un viatge a través de la literatura africana