SALUT MENTAL
Conviure amb la malaltia de les emocions
Fa 31 anys vaig patir una depressió post-part a la qual no vaig voler donar importància, i que es va convertir en un trastorn anímic sever. Em sentia desemparada, angoixada i plena de culpa. Amb l’intent de sortir-ne tenia cura de tothom però no de mi mateixa.
Un cop acceptat el diagnòstic, aprenc a conviure-hi i cultivo l’esperança, que és l’empenta que m’ajuda a tirar endavant. Ara practico l’activisme per a la salut mental.
Consulteu a continuació la bibliografia per complementar aquesta lectura:
En aquest llibre, les autores-terapeutes, docents i investigadores associades del Centre de Teràpia Breu Estratègica d’Arezzo que dirigeix Giorgio Nardone- procuren establir sòlides bases d’aproximació i tractament de la “depressió”, un dels termes més usats i abusats dels darrers vint anys. Proposen un repàs històric, des de la referència hipocràtica de “bilis negra” fins a la “malaltia del segle” de què parla la psiquiatria moderna, arribant a establir i proposar protocols de tractament específics per a les diferents variants del trastorn depressiu.
Hi ha un infern petit i cruel que gairebé tots portem a dins. Els que no han caigut en el que probablement acompanyin, en algun moment de la vida, algú que sí que ho pateix. És l’infern de la depressió.
Aquest àlbum explica de manera molt amena que és i com es pot conviure amb la depressió per després superar-la. Perquè per abandonar aquest infern, el primer que cal fer és identificar-lo i comprendre’l.
Un llibre de divulgació que, en 101 respostes, resol tots els dubtes sobre una de les malalties amb més repercussió tant a nivell nacional com mundial: la depressió. Un trastorn que per la seva freqüència –entre el 5 i el 10 per cent de la població general adulta, es considera d’ elevat risc; però un trastorn que es pot combatre si se sap demanar ajut a temps.
La depressió, amb la seva gran càrrega de patiment (tristesa, abatiment, desgana, apatia, desinterès…), representa com cap altre problema aquesta lluita de l’ésser humà per evitar o mitigar el dolor i el malestar. Això no obstant, aquest tipus de patiment s’ha generalitzat tant que avui dia podríem dir que vivim una veritable «inundació» de depressió i emocions similars, confonent sovint el que són moments normals de desànim, patiment i dolor, amb un veritable trastorn mental.
Aquesta obra ofereix al lector coneixements que us permetran identificar què és la depressió i diferenciar-la dels moments de desànim de la vida quotidiana.
Depressius, sortiu de l’armari!
Amb aquesta contundència el periodista Anxo Lugilde es dirigia als que com ell viuen condicionats per la pesant llosa de la depressió. La Vella Companya és una crònica que transita amb ironia per la vida professional i personal d’algú que des de jove conviu amb aquesta malaltia, que irromp a la vida amb un pla exterminador i a la qual només es pot combatre en un camp de batalla que no és un altre que el propi cos.
Aquest és un testimoni commovedor i feroç, una carta oberta als camarades depressius que pretén obrir el camí de la visibilitat i ajudar en tot el que es pugui els que pateixen encara aquest terrible estigma.
Amb la sensibilitat i la lucidesa tan pròpies del seu llenguatge, René Merino decideix compartir la seva història personal bregant amb l’ansietat i els problemes de salut mental. Després d’una època d’angoixa desencadenada per la pèrdua de feina, l’autor entra en una espiral de símptomes (ansietat, insomni, atacs de pànic…) que el condicionen fins al punt de no poder seguir amb la rutina habitual: un d’aquells moments a la vida en què algú “es trenca”. René lluita contra la seva malaltia i els seus prejudicis fins que finalment busca ajuda professional… i comença a remuntar. En fer-ho, ens obre els ulls sobre les nostres pròpies idees preconcebudes i ens fa partícips d’un emotiu viatge cap a la sanació on molts ens veurem reflectits.